Главная
Наш край
Культура
Общество
Истории жизни
История одной семьи
История Козьма
У каждого из нас есть свой мир
Только Бог дает настоящее освобождение и утешение
Дай Бог, не в последний раз!
в поисках «потерянного рая»
у Него нет «второсортных» людей
Вера в Бога — смысл жизни
\«Ведь мог же я, рожденный на Кавказе.. понять и полюбить этот народ\»
Возрождение к жизни
Музыка
Молодежь
Новости
Ссылки
Эрзя - Мокша
Коми
Марийцы
Удмурты
Вепсы
English
 

                                          История одной семьи                                          

Родители моего папы – вепсы, выходцы из Карелии. В 30-х годах переехали в Кандалакшу, Мурманской области. В 1947 году родился мой папа, вепс, а 32 года спустя на свет появилась я.

Папа не говорил по-вепсски, но у меня остались детские воспоминания, как на этом языке говорила моя двоюродная бабушка. Тогда все это казалось смешным и несовременным.

В 12 лет я впервые услышала об Иисусе Христе и о том, что Он сделал ради нас. Тогда я решила узнать Его больше. Позже я начала понимать, что Бога волнует не только наша жизнь по воскресеньям и церковным праздникам, Ему интересно все, что происходит с нами каждый день! Его волнует, как я училась в школе, мои отношения с родителями и сверстниками, мое будущее. В 1993 году после внезапной смерти папы - родного человека и близкого друга показалось, все вокруг остановилось, я ощутила себя потерянной и оставленной. Но тогда Бог показал мне, что Он – мой Небесный папа и друг, который всегда рядом и никогда не покинет меня.

Однажды я попала на молодежный христианский фестиваль, где собрались представители многих народов. В тот момент я осознала, что Бог смотрит на нас не только как на отдельные личности и видит наши сердца, он видит каждого из нас частью наций и народов, как чего-то цельного и уникального! Тогда я стала задумываться о своих корнях. Теперь я понимаю, что в вепсов, с нашим языком, культурой и обычаями, Бог вложил частичку Себя. Очень хочется узнать больше, что же это за частичка – ведь это значит, что, несмотря на нашу малочисленность, нам есть, что подарить этому миру!

Сейчас мы вместе с мужем и маленьким сыном живем в Беларуси и работаем в молодежных христианских проектах. Я уже представляю, как когда наш сын еще чуть-чуть подрастет, я обязательно расскажу ему его «вепсскую» историю. Ведь не зря говорят, что когда знаешь свое прошлое, у тебя есть будущее. А с Богом оно у нас точно есть!

                                                      Erasen perhen istorii

Minun tatan vanhemad oliba vepsläižed, hö oliba Karjalaspäi. 1930-voziš hö tuliba elämaha Kandalakšaha, mi om Murmanskan oblastiš. Vodel 1947 sündui minun tatoi, vepsläine, 32 vot möhemba olen sündunu minä.

Tatoi ei pagižend vepsäks, no minai om lapsiden aigan muštlosid, kut minun baboi pagiži necil kelel. Siloi nece ozutihe minei mugoižeks ilokahaks i vanhanaigaižeks.

Konz minei oli 12 vot, minä kulištin ezmäižen kerdan Iisus Hristosan polhe i sen polhe, midä Hän om tehnu meiden täht. Siloi minä pätin tedištamha Hänen polhe enamban. Möhemba minä zavodin el’geta, miše Jumal pidab minus hol’t ei vaiše pühäpäivin da pühäkodin praznikoin. Hänele om melentartušt, kut mäneb meiden elo jogahižen päivän! Hän holdui, kut minä openzimoi školaš, Hän holdub, miččed kosketused oma minai vanhembidenke i sebranikoidenke, midä minun elos tuleb. Vodel 1993, konz minun tatoi, minun läheline ristit, koli ühtnägoi, minai oli mugoine tundmuz, miše kaik elo minus ümbri seižutihe, minä rižoin ičtain kuti kadonudeks. No siloi Jumal ozuti minei, miše Hän om minun Taivhaline Tatam i sebranik, kudamb om kaiken aigan läz i ei jäta mindai nikonz.

Kerdan minä ühtnin noriden hristianoiden festivalihe, miččes oli äi erazvuiččiden rahvahiden ristituid. Siloi minä el’genzin, miše Jumal kacub kaikuččehe meišpäi ei vaiše kut üksjäižehe personaha i nägeb ei vaiše meiden südäimid, a Hän nägeb jogahižen meišpäi rahvahan palan, unikaližen i täuz’olijan! Sid’ minä meletaškanzin minun juriden polhe. Nügüd’ minä el’gendan, miše meihe, vepsläižihe, meiden kelenke i kul’turanke Jumal om pannu ičeze südäimen palaižen. Tahtoin tedištada enamban neciš palaižes, sikš ku nece znamoičeb, miše vepsläižil-ki, necil vähäluguižel rahvahal, om mi-se, midä mö voim toda lahjaks necile mirule!

Nügüd’ minä minun mužikanke i penen poiganke elän Belorussias i tegen töd noriden hristianoiden projektoiš.

Minä meletan jo, kut minun poigaine kazvab völ i minä starinoičen hänele hänen ”vepsläižen" elostarinan. Ved’ sanutas, miše konz sinä tedad sinun juriš, ka sinai om tulii-ki aig.. A Jumalanke tulii aig om meil todest!

 Аня Тучина

 
Elupuu Elupuu in english Erzja page Khanty Komi Mari Udmurtia Veps